Jarno Lappalainen Tietopohjaista politiikkaa, avoimempaa Suomea

Hallituksen ripeä alamäki

  • Hallitus- ja oppositiopuolueiden kannatukset
    Hallitus- ja oppositiopuolueiden kannatukset

Tänään julkaistiin jälleen Ylen gallup. Siitä voi tehdä useita kiinnostavia havaintoja. Yksi sellainen on hallituspuolueiden yhteiskannatuksen laskeminen alle opposition yhteiskannatuksen. Hallituksen politiikka on selvästi ollut monelle pettymys.

Pohdin itse, onko hallituspuolueiden kannatuksen romahtaminen todellakin poikkeuksellista vai tuntuuko se vain siltä. Vastaus taitaa kallistua poikkeuksellisen puolelle.

Oheisesta kuvasta (kannattaa klikata isommaksi) voi nähdä, että toissa vaalikaudella hallitus pysyi kansan suosiossa koko vaalikauden ajan. Viime kaudella hallituksella kesti 3,5 vuotta alittaa opposition kannatus (hallituksen repeämisen vauhdittamana). Nykyisellä hallituksella alamäkeen kesti seitsemän kuukautta.

Eduskuntapaikat tunnetusti jaetaan galluppien sijaan vaaleissa. Signaalin politiikan uskottavuudesta kannatusmittaukset kuitenkin antavat.

Lähteenä on käytetty eduskuntavaalituloksia ja Ylen puoluekannatusmittauksia. Mielenkiintoista olisi katsoa, miltä kuvat näyttäisivät pidemmällä tarkasteluvälillä, mutta se jää nyt toiseen kertaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Tuossa on yllättävää se, että Kataisen hallitus oli pitkään suositumpi kuin Vanhasen vaikka mielestäni Vanhasen hallitus oli monessa suhteessa toimivampi. Vaalirahakohu söi tietysti kannatusta loppuaikana. Toki hallituspohja oli Vanhasen II:lla selvästi kapeampi.

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Katsot liian vihreiden lasien läpi. Kyllähän tässä ovat syyllisiä tähän asiaan persut, jotka ovat sählänneet keskenään. Kepu ja kokoomus ovat säilyttäneet tilanteeseen nähden hyvin asemansa. Ilman persujen mokailuja hallituspuolueet olisivat plussalla.

Käyttäjän jarnolappalainen kuva
Jarno Lappalainen

On aivan totta, että suurin osa hallituspuolueiden kannatuksen putoamisesta johtuu tietysti perussuomalaisten alamäestä. Se ei ole kuitenkaan koko totuus. Ylen gallup-tuloksissa kokoomuksen suunta on myös alaspäin viimeaikaisten sotkujen jäljiltä. http://yle.fi/uutiset/sdp_hengittaa_jo_keskustan_n...

Lisäksi perussuomalaisten luisu ei ole vain heidän, vaan koko hallituksen ongelma.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Jos olisin vihreä, olisin hiljaa.

Käyttäjän jarnolappalainen kuva
Jarno Lappalainen

Jos kovasti nyppii, niin voi jättää lukematta! Mukavaa illanjatkoa vain sinnekin.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Makkonen. Mikset olisi vihreä?

Käyttäjän RaimoTossavainen kuva
Raimo Tossavainen

Demareilla ansioton arvonnousu, sama tilanne kuin keskustalla viime vaalikaudella.Totuus on, että keskusta on säilyttänyt asemansa yllättävän hyvin peilaten siihen, millaisia aikoja yhteiskunnassa tällä hetkellä eletään, ja on päähallituspuolue.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Vaikka minun demarina pitäisi ehkä iloita kannatuksemme kasvusta gallupeissa, olen huolissani siitä, jos Suomi saa poliittisesti epävakaan maan maineen. Tiheä hallitusten vaihtuminen ja erityisesti ennenaikaiset eduskuntavaalit, jos sellaiset jouduttaisiin järjestämään, vaikuttavat paljon luottoluokittajien arvioihin ja muutenkin uusien valtionlainojen korkoihin. Vaikka muuttuneen tilanteen seurauksena SDP olisi uusien vaalien jälkeen hallituksessa tai jopa päähallituspuolue, se ei voisi kuitenkaan jakaa rahaa mielivaltaisesti eikä lisätä sosiaaliturvamenoja siinä määrin kun monet toivovat.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Yllättävää on se, että Keskusta ja Kokoomus ovat pitänneet kannatuksensa näinkin korkealla.

Toimituksen poiminnat